Traumatherapie

In ons leven maken wij allemaal leuke en minder leuke dingen mee. Het kan zo zijn dat je het lastig vind om deze minder leuke gebeurtenis een plek te geven. Bijvoorbeeld omdat het je verdrietig, bang, onzeker of boos maakt. De innerlijke reis kan dan een mooie manier zijn om te helpen om deze minder leuke gebeurtenis een plek te geven. Deze manier van werken is ook zeker geschikt als traumatherapie, aangezien je op een veilige manier, onder begeleiding het trauma verwerkt. 

Wanneer kan een innerlijke reis worden gedaan? 
Je kunt een innerlijke reis voor heel veel thema’s doen, denk aan: 

·        Faalangst 

·        Gebeurtenissen waar je je boos, verdrietig of bang door voelt 

·        Trauma 

·        Rouw en verliesverwerking 

·        Loslaten van oude patronen en/of overtuigingen

Wat doe je tijdens een innerlijke reis? 

De innerlijke reis is een visualisatietherapie. Tijdens de reis wordt er begeleiding geboden door een therapeut die vragen stelt. Op grond van de antwoorden, vormt de reis zich. De therapeut vult hierbij niets in. Door eigen antwoord en innerlijke wijsheid te vergaren, blijft de controle over het proces bij de cliënt zelf. De therapeut is er om mee te denken en veiligheid te bieden. 

 

Tijdens een innerlijke reis maak je met gesloten ogen contact met gespannen gebieden in het lichaam. Deze gespannen gebieden bevatten vaak emoties zoals angst, verdriet of boosheid. Meestal zit hier ook een herinnering opgeslagen die nog onvoldoende verwerkt is. (Dit verklaard vaak waarom daar de spanning in jouw lijf zat.) Door deze herinnering komt er vaak een emotie boven. Door deze emotie toe te staan, zal er tot de kern van de emotie worden gegaan. Mogelijk kan er dan een nieuwe emotie optreden. Om je eigen kern liggen deze emoties, als energieschillen, heen.  Door de emotie(s) te doorleven, zal je contact kunnen maken met jouw kern. Dit kan bijvoorbeeld worden ervaren als rust, liefde of geluk. Door een dialoog-gesprek te houden met diegene die betrokken waren bij de oude onverwerkte herinnering, zal de oude opgeslagen pijn verder op kunnen lossen. Dit kan door uit te spreken wat er toen niet gezegd kon worden. Op deze manier worden opgekropte emoties losgemaakt. Daarna kun je jezelf en de ander vanuit jouw hart en ziel vergeven. Dan zal het tijd zijn om de oude overtuigingen, die jou niet meer ondersteunen, te vervangen voor nieuwe, gezonde en ondersteunde overtuigingen.

Noot: de innerlijke reis is bekend geworden door Brandon Bays (The Journey).