Rouw- en verliesverwerking

In dit leven krijgt iedereen vroeg of laat te maken met verlies of rouw. Of het nu gaat om het verliezen van een geliefde, een (huis)dier, een lichaamsdeel, je eigen gezondheid of het land van herkomst. Verlies en rouw komt in veel verschillende vormen en intensiteit voor. 

Wanneer wij te maken krijgen met rouw of verlies, verwacht de maatschappij van ons dat wij hier zo snel mogelijk een plekje voor zien te vinden, de draad van het leven weer oppakken en bovenal geen woorden meer vuil maken aan dit verlies.  

Als je te maken krijgt met verlies, zal je merken dat rouwen zo niet werkt. Rouw is iets wat niet overgaat. Rouw is een proces van vasthouden en loslaten. Ieder mens heeft dan ook het recht om dit op zijn of haar eigen manier te doen. Wat hierbij voorop moet staan, is de zoektocht tussen kracht en kwetsbaarheid. Hierbij is ondersteuning van groot belang. Om het verlies te kunnen dragen moet een fundering gemaakt worden van copingstrategieën en support uit de omgeving. 

Wanneer steun onvoldoende geboden kan worden uit de eigen omgeving of wanneer je het gevoel hebt dat je het verlies zelf niet kunt dragen, kan het verstandig zijn om hulp te zoeken. 


Wat ik voor jou kan betekenen
Tijdens verliesverwerking zal ik de behoefte van jou als cliënt altijd voorop hebben staan. Samen zullen we op onderzoek gaan hoe jij dit verlies een plek in jouw leven kan geven. 

Tijdens deze behandeling zal ik gebruik maken van de PAK (persoonlijke archiefkast) PSA (psychosociale stressanalyse) en PSI (psychosociale stressinterventie). Ook kunnen rituelen en de helende reis gebruikt worden om het verlies draagbaar te maken. 

Bij jonge kinderen zal ik gebruik maken van spel, tekeningen en boekjes.  

Het is ook mogelijk om mijn advies te vragen om je te helpen om jouw kind voor te bereiden op een uitvaart.